Natuur

De Ardennen strekken zich uit over het oosten van België, Noord-Luxemburg en een klein deel van Frankrijk. De bosrijke gebieden met hun talloze kleine riviertjes vormen het leefgebied van vele wilde dieren, waaronder herten, roofvogels, wilde zwijnen, bevers en zelfs lynxen.

De hoogste heuvel van het glooiende landschap is het Signaal van Botrange, waarvan de top op 694 meter is gelegen. Er zijn een aantal interessante toeristische trekpleisters te vinden, zoals bijvoorbeeld de Grotten van Han en het Labyrinth van Barvaux. Ook zijn de Ardennen een populaire bestemming om te gaan kamperen en kanoën. Gedurende de wintermaanden kan er in de hoger gelegen gebieden uitstekend geskied en gesnowboard worden.

De Hoge Ardennen liggen in het (noord)oosten; hier vindt men dan ook de hoogste toppen die tot ver over de zeshonderd meter kunnen reiken. Zo is de hoogste heuvel de in de Hoge Venen gelegen Signal de Botrange (694 meter). Een andere topper is de in het noorden van de provincie Luxemburg gelegen Baraque de Fraiture (652 meter).

De Lage Ardennen liggen in het (zuid)westen, in het zuiden van de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg alsmede in het aangrenzende Frankrijk. De heuvels komen hier over het algemeen niet boven de vijfhonderd meter uit.

Vanwege het feit dat de Ardennen een laaggebergte zijn en niet vlak aan zee liggen is het klimaat anders dan in westelijk België. De Ardennen vormen de eerste hindernis voor buien die vanaf zee komen en zijn daarom zeer regenrijk. Ook is het er vanwege de hoogte over het algemeen wat koeler. Dit brengt met zich mee dat in strengere winters er flink wat sneeuw kan liggen waardoor de wintersport er kan worden beoefend.

De Ardennen zijn ook dicht bebost met als gevolg dat er veel wilde dieren verblijven zoals wilde zwijnen, herten, roofvogels, lynxen en dergelijke.

Talloze kleine rivieren vinden hun oorsprong in het Ardense heuvelland, bijvoorbeeld de Amblève (Amel), de Ourthe en de Semois. In een aantal daarvan zijn stuwmeren aangelegd zoals onder andere bij Eupen en Robertville. De Ardense huizen zijn dikwijls gebouwd met natuursteen afkomstig van steengroeven in de eigen streek wat soms zeer karakteristieke dorpjes tot gevolg heeft. In de Ardennen zijn de huizen daarom niet grijs, in de Fagne-Famenne wel.

De Ardennen zijn vanwege haar afgelegen ligging nooit dicht bevolkt geweest en ook tegenwoordig wonen er nog steeds niet veel mensen. Alleen aan de randen ervan komen enkele grote steden voor zoals Liège (Luik) en Namur (Namen).

Veel belangwekkende gebeurtenissen hebben zich in de Ardennen dan ook in het verleden niet voorgedaan. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog is er echter nog wel hevig gevochten in dit gebied. Aan het einde van 1944 deden de Duitsers namelijk nog een laatste grote aanval tegen de Geallieerden, het bekende Ardennenoffensief waarbij veel beschadigingen werden aangericht waardoor diverse oude historische kernen werden vernietigd.