Durbuy

Durbuy is een stad in de Belgische provincie Luxemburg. De stad aan de rivier de Ourthe is gelegen in drie geografische streken: de Ardennen, de Condroz en de Famenne.

Durbuy is één van de toeristische trekpleisters in Wallonië. Jaarlijks trekt de Middeleeuwse stad die bekend staat als kleinste stad ter wereld duizenden toeristen.

Durbuy telt bijna 11.000 inwoners. De stadskern zelf bestaat uit slechts een aantal straten en heeft zo’n 400-tal inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente woont dan ook in één van de vele dorpjes.

 Geschiedenis

Men weet niets over het ontstaan van de stad, dat waarschijnlijk in de Middeleeuwen plaatsvond. Terwijl tal van dorpen uit de omgeving reeds in de achtste en negende eeuw worden geciteerd, komt Durbuy pas officieel in de geschiedenis voor, met haar kasteel, vanaf de elfde eeuw.

De perkamenten uit 1078 en 1183 zijn duidelijk en laten er geen twijfel over bestaan: “Dolbui castello” en “Castellum de Durbui”. Durbuy staat er, met haar kasteel en uiteraard met haar domein; later “la Terre de Durbuy” (het land van Durbuy) genoemd.Van de twaalfde tot de dertiende eeuw is Durbuy het eigendom van de Graven van Luxemburg die ze heel vroeg integreren in het verdedigingssysteem van de graafschappen van Luxemburg, van La Roche en van de Terre de Durbuy, en meermaals zien wij La Roche, Bastenaken, Marche en Durbuy zich verenigen om het noorden van Luxemburg te verdedigen tegen de naburige invallen.
Gerard van Luxemburg en later Jan de Blinde, graaf van Luxemburg en koning van Bohème doen er alles aan om deze steden van goede vestigingen te voorzien.
Zo krijgt Durbuy, die zopas door een vestingmuur omringd werd, van Jan Van Bohème de status van stad (1331) toegekend

De oorspronkelijke indeling van Durbuy is vrijwel intact gebleven. Het tracé van de straten is praktisch ongewijzigd gebleven, en alhoewel de grachten van de oude stad opgevuld werden (1724-1725), is de omtrek van de oorspronkelijke ruimte nog steeds zichtbaar. De vestingmuur die is blijven bestaan langs de parkeerplaats van La Roche in la Falize dateert van 1724-1725.

Al heeft de stad in de dertiende eeuw haar poorten en vestingmuren verloren, en het kasteel zijn torens en courtines, het uiterlijke van de plaats is relatief weinig veranderd als men de beschrijving leest die Guillaume de Machault (1300-1377) er van schreef tijdens één van zijn verblijven op het kasteel, te gast bij Jan van Bohème (1296-1346).